TÁJÉKOZTATÁS

az országban kialakult rendkívüli helyzet következtében fellépő, pedagógiai szakszolgálatokat érintő változásokról

01

A koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel, a vírus terjedésének megakadályozása és mindannyiunk egészségének megóvása érdekében a pedagógiai szakszolgálatoknál a személyes jelenlétet igénylő feladatellátás 2020. március 16-tól szünetel!

Általános szabály, hogy a pedagógiai szakszolgálatok nem fogadnak tanulókat sem egyesével, sem csoportos formában.

Szolgáltatásainkat igénybe tudják venni telefonos tanácsadás formájában, e-mailen és Messenger segítségével.

A foglalkozások folytatásához személyes, egyénre szabott írásbeli segítséget állítunk össze az otthoni gyakorlásokhoz.

Az egyes feladattípusok esetében az alábbi lehetőségekkel igyekszünk biztosítani, hogy a szolgáltatások a továbbiakban is elérhetőek legyenek a tanulók és szüleik számára:

1. Gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás: Kizárólag online eszközökkel folyik elsősorban a tanácsadás, de a fejlesztés, gondozás tevékenysége is a pedagógiai szakszolgálatoknál.

A korai fejlesztés területén belül a mozgásfejlesztés és a gyógypedagógiai fejlesztés e-mailen keresztül valósul meg, ezen kívül a szakembereink lehetőséget biztosítanak telefonon vagy Messengeren keresztüli konzultációra, igény esetén videóhívásokkal segítik a szülőket.

2. Szakértői bizottsági tevékenység: A személyes találkozást igénylő diagnosztizáló vizsgálatok határozatlan ideig szünetelnek. A már gondozásunk alatt álló gyermekek, tanulók újabb szakértői véleményének elkészítéséhez (felülvizsgálati eljárás), ha a rendelkezésre álló dokumentumokból a szükséges információk egyértelműen megállapíthatók, a tanuló újabb vizsgálata mellőzhető, így a következő időszakra szóló javaslatokat el tudjuk készíteni.

3. Nevelésitanácsadás: Digitális, online eszközökkel folyik a tanácsadás szolgáltatási tevékenysége a pedagógiai szakszolgálatoknál. A megfelelő programok segítségével kollégáink videóhívások útján, telefonon folytatják a tanácsadásokat.

4. Logopédiai ellátás: A kliensek egy részével, ahol a feltételek adottak, valós idejű online jelenléttel működik az ellátás, olyan platformok segítségével, amelyek lehetővé teszik a videótelefonálást. Több kliens esetében más online csatornák segítségével tudjuk a feladatokat eljuttatni a szülőkhöz.

5. Továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás: Digitális, online eszközökkel folyik a továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás szolgáltatási tevékenysége. E-mailben, Messengeren, igény esetén videóhíváson keresztül tartjuk a diákokkal és szüleikkel a kapcsolatot és küldjük számukra a teszteket, információs anyagokat. A személyes találkozást igénylő részek jelenleg szünetelnek, ezek pótlására a rendkívüli helyzet megszűnését követően kerül sor.

6. Konduktív pedagógiai ellátás: Digitális, online eszközökkel folyik az ellátás, kiemelten a tanácsadás tevékenység a pedagógiai szakszolgálatoknál.

7. Gyógytestnevelés: Tekintettel arra, hogy a köznevelési intézmények zárva tartanak, az ezzel kapcsolatos szolgáltatás határozatlan ideig szünetel. Gyógytestnevelési digitális oktatási segédanyagok online eljuttatása lehetséges a tanulók számára.

8. Iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás: A pedagógiai szakszolgálatoknak elsősorban szakmai koordinációs szerepe van ebbena szolgáltatásban, ezt online keretek között, személyes érintkezés nélkül oldjuk meg.

9. Kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozás: A többi területhez hasonlóan digitális, online eszközökkel folyik a tehetséggondozó tevékenység megvalósítása a pedagógiai szakszolgálatoknál.

Kollégáink minden erejükkel azon vannak, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek a szülőknek, gyerekeknek és a pedgógusoknak egyaránt.

Több településen közösségi oldalon keresztül tájékoztatják az intézményeket, az ellátásban lévő gyerekeket és szüleiket, minden héten ezekre a felületekre vagy Google Drive-ra töltik fel az aktuális feladatlapot, segédanyagot. Több kollégánk a hátrányos helyzetű, internettel, számítógéppel nem rendelkező tanulóknak a postaládájukba juttatja el a feladatlapokat, hogy az ő ellátásuk is biztosítva legyen.

A kialakult vészhelyzet ideje alatt kérdéseiket a szakértői bizottságnak feltehetik telefonon 8:00-16:00-ig az alábbi telefonszámon: 06-66/530-204

Kép: 

https://www.startapro.hu/data/image/030/117/973/30117973_640x480_1569435705.jpg

TOP